
Grön bränsle, el, gas, stål ja snart kan allt ha en grön före och genast förklaras som räddningen på klimatkrisen men hur går det för miljard bolagen som lovat allt detta?
Northvolt befinner sig i en djup kris, tio vätgassatsningar har lagts på is bara i år, vindkraften har gått med förlust i sju år, och LKAB bromsar sin del av Hybrit-projektet.
Top 5 hit and miss projekt
Sekab: Det kommunalt ägda företaget försökte utveckla etanol från skogsråvara, vilket resulterade i miljardförluster.
Biostor: Skellefteå Kraft förlorade 500 miljoner kronor i försöket att bygga en biopelletsfabrik i Storuman.
Gobigas: Göteborg Energis satsning på att producera gas från biomassa misslyckades trots investeringar på flera miljarder kronor.
Nilar: Batteriföretaget gick i konkurs 2023 trots omfattande offentliga medel, inklusive stöd från Europeiska investeringsbanken.
Markbygden Ett: Europas största vindkraftsanläggning hamnade i rekonstruktion 2023.
Miljarder av skattepengar för den "gröna" omställningen och ändå finns det inte lönsamhet i projekten eller att dem har bidragit till minskad utsläpp. Tomma snygga lokaler kostar energi att bygga och dem går inte på grön el.
Den eviga argumenten är att det måsta satsas stort för att det ska bli lönsamt, nu står fabrikerna klara med tusentals anställda(som nu har avskedats) vad var lärdomen?
Tre systemfel
Risköverföring: När kostnader och risker flyttas över till skattebetalarna blir ingen risk för stor att ta. Detta kan leda till investeringar i projekt med tveksam lönsamhet eller hållbarhet.
Politikens teknologival: Historien visar att politiken ofta har svårt att välja rätt teknologier att satsa på. Dem faller för "buzzword" som rättvis, hållbar, grön och ekologisk. När realismen har kickat in så har dem gått vidare till nästa inne ord kanske jämlikhet är inne då?
Brist på kritisk granskning: Enligt ett tidigare uttalande från Northvolts VD planerade företaget att producera 3 500 batterier per minut. Det innebär att de skulle producera omkring 1,84 miljarder batterier per år. Världens största tillverkare CATL producerar 4 miljarder per år med sina 80 000 anställda. Kalla mig skeptisk när jag läser i september 2024 att dem är uppe i 60 000 per vecka dvs 3,12 miljoner i årsproduktion med "bara" 80 miljarder kronor spenderat
En balanserad väg framåt
För att lyckas med den gröna omställningen behöver vi:
Vetenskaplig grund: Beslut måste baseras på solid forskning och beprövad teknik.
Kritisk granskning: En öppen debatt där kritiska frågor välkomnas och besvaras är nödvändig.
Riskmedvetenhet: Vi måste vara försiktiga med att överföra risker till skattebetalarna och istället främja hållbara affärsmodeller.
Stegvis utveckling: Små, iterativa förbättringar kan leda till stora förändringar över tid.
Samarbete mellan sektorer: Politik, näringsliv och civilsamhälle behöver arbeta tillsammans, där politiken skapar rätt förutsättningar utan att försöka detaljstyra teknikutvecklingen.
Avslutande tankar
Den gröna omställningen är en nödvändighet, men vi måste vara kloka i hur vi navigerar den. Genom att lära av tidigare misstag och framgångar kan vi bygga en hållbar framtid utan att slösa resurser på orealistiska projekt. Det handlar om att hitta balansen mellan innovation och realism, mellan ambition och försiktighet. Endast då kan vi säkerställa att omställningen inte bara blir grön till namnet, utan också hållbar i praktiken.
Comments